داروي گياهي سياه دانه براي درمان عفونتهاي قارچي زنان پس از طي مراحل تحقيقاتي موفق به کسب مجوز توليد شد.
دکتر حسن رخشنده، عضو مرکز تحقيقات فارماکولوژيک گياهان دارويي دانشگاه علومپزشکي مشهد با اشاره به انجام مذاکرات شفاهي براي توليد انبوه داروي گياهي ضدقارچ (فيتوواژکس) اعلام کرد: برخي کارخانههاي داروساز درصدد هستند که فرمولاسيون ساخت دارو را انحصاري در اختيار آنها قرار دهيم، اما مرکز به دنبال راهي است که اين دارو به نام دانشگاه علومپزشکي مشهد توليد شود.
وي درباره اقدامات صورت گرفته براي توليد داروي گياهي «فيتوواژکس» تصريح کرد: در حال رايزني با کارخانههاي داروسازي در تهران هستيم که قرارداد توليد انبوه اين دارو را منعقد کنيم اما تا کنون تمام مذاکرات شفاهي بوده است.
رخشنده درباره موانع احتمالي پيش روي توليد داروي ضد عفونتهاي قارچي زنان، اظهار کرد: در جريان پيگيريهاي انجامشده تا کنون، شرکتهاي داروسازي عنوان ميکنند که توليد اين دارو به دليل شيافگونه بودن،هزينهبر است و از اين رو برخي از اين کارخانهها درصدد هستند فرمولاسيون ساخت دارو را انحصاري در اختيار آنها قرار دهيم،در حالي که ما ميخواهيم اين دارو به نام دانشگاه علومپزشکي مشهد توليد شود.
داروي گياهي فيتوواژکس هيچ وابستگي به خارج ندارد و بسيار ارزان است
دکتر رخشنده با بيان اين که «داروي فيتوواژکس عوارض جانبي ندارد»، اذعان کرد: اين درحاليست که اين دارو بطور کامل طبيعي بوده و هيچ وابستگي به خارج کشور ندارد و بسيار ارزان درميآيد و در صورت توليد آن،بخاطر کشت سياهدانه کشاورزي هم رونق ميگيرد.
پيشنهاد خريد دستگاه شيافزني به مرکز رشد
وي پيشنهاد کرد که مرکز رشد دانشگاه علومپزشکي مشهد، دستگاه شيافزني خريداري کند که بتوان 10هزار توليد پايلوت را در مشهد آماده و به داروخانه تحويل دهند و از اين طريق براي توليد انبوه يک گام به جلو برداشته شود.
به گفته اين عضو هيأت علمي گروه فارماکولوژي دانشگاه علومپزشکي مشهد، داروي فيتوواژکس با ريشه گياه سياهدانه و به صورت شياف تهيه ميشود و مراحل تحقيق آن در دانشگاه علوم پزشکي مشهد به اين گونه بوده است که:
ابتدا روي محيط کشت، اثرات ضد ميکروبي دارو بررسي شده و در مرحله بعدي با همکاران روي حيوان(موش) کار کرديم که اثرات ضدقارچي و ضدميکروبي آن را بررسي کرديم. سپس در دو گاوداري در مشهد و فريمان،اثرات اين دارو را روي عفونتهاي پستان گاو بررسي کرديم. در مرحله نهايي، سميت دارو روي موش بررسي و متوجه شديم سمي نيست.
دکتر رخشنده گفت: اين دارو براي عفونتهاي قارچي دستگاه تناسلي زنان اثربخشي دارد، چراکه بر روي 100 نفر از بيماران تست شد و نتايج بسيار خوبي داشت و به اين ترتيب با ارسال به معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت موفق به اخذ مجوز توليد شديم.
عضو مرکز تحقيقات فارماکولوژيک گياهان دارويي دانشگاه علومپزشکي مشهد از آغاز تحقيقات بر روي يک فرآورده گياهي خوابآور خبر داد و گفت: اين دارو يک شربت با عصاره يک نوع گياه است که بسيار آرامبخش و خوابآور است.
وي گفت: کار آزمايشگاهي مربوط به اين دارو را روي نمونههاي حيواني انجام دادهايم و تا سال آينده اقدامات باليني اين فرآورده را آغاز ميکنيم.
نظرات شما عزیزان: